Handige informatie Turkije

Geschiedenis

Turkije ligt deels in Europa maar voor het grootste deel in Azië. De belangrijkste bloeiperiode die het land heeft gekend was vanaf halverwege de vijftiende tot het einde van de zestiende eeuw. Na de verovering op het huidige Istanbul werd deze stad van het machtige Ottomaanse Rij. De Ottamanen heersten toen over grote delen van het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Balkan. Op dit moment zijn er in Turkije nog veel bezienswaardigheden terug te vinden uit deze periode.

Algemeen

De hoofdstad van Turkije is niet Istanbul zoals velen denken maar Ankara. Turkije wenstgraag toe te treden tot de Europese Unie. Turkije is een zeer populaire vakantiebestemming en Turkije staat in Nederland altijd in de top 3 van populairste vliegbestemmingen. Wereldwijd komen er elk jaar ongeveer 30 miljoen toeristen naar Turkije.

Meer dan all-in

Bij vakanties naar Turkije denken de meeste Nederlanders aan all-inclusive resorts met enorme zwembaden tijdens het zomerseizoen. Heerlijk onbeperkt eten en drinken voor een schappelijke prijs. Maar Turkije heeft nog zoveel meer te bieden. Zo behoort Istanbul al jarenlang tot de meest fantastische stedentripbestemmingen van Europa. Ook natuurliefhebbers kunnen prima uit de voeten in Turkije. Ze kunnen zich volledig uitleven in Cappadocië. Vanwege de vele historische bezienswaardigheden is er ook voor cultureleliefhebbers genoeg te zien en te beleven.

Vluchttijd

De totale reistijd vanaf Nederland naar luchthavens in Turkije bedraagt ongeveer 3 tot 4 uur voor een rechtstreekse vlucht. Wanneer je in Turkije moet overstappen op een binnenlandse vlucht houdt dan rekening met een overstaptijd van ongeveer anderhalf tot 2 uur. Dit omdat in deze tussentijd je als eerst door de douane en veiligheidscontrole moet.

Reizen in Turkije

Je kunt op verschillende manieren reizen door Turkije. Voor de grotere afstanden is het aan te raden om een binnenlandse vlucht te boeken. De prijzen van vliegtickets voor binnenlandse vluchten liggen in de regel lager als je ook je binnenkomende vlucht met dezelfde maatschappij geboekt hebt. Verder is het ook mogelijk om lange afstanden af te leggen met een bus. Reizen TurkijeDeze bus is redelijk comfortabel en goedkoop. De buskaartjes zijn vooraf te koop bij het busstation of een reisbureau. Tip: koop geen kaartjes voor deze buslijnen op straat. Ook rijden er in Turkije veel taxi’s. Deze zijn duidelijk herkenbaar als taxi door de gele kleur en het woord ‘ taxi ‘  of ‘taksi’  op het dak. Volgens onze standaarden zijn taxiritten in Turkije nog altijd goedkoop. Een goedkope manier om korte afstanden mee af te leggen is via de zogenoemde ‘dolmuses’  of regionale bussen.

Klimaat

Langs de Middellandse Zee heeft Turkije te maken met een warm zeeklimaat, oftewel een mediterraan klimaat. De zomers in Turkije aan de kust zijn warm tot heet met een beperkte kans op neerslag. Mocht het toch regenen in deze periode dan valt de regen vaak met bakken uit de hemel. Centraal Turkije kent een steppeklimaat met weinig neerslag, warme zomers en koele winters. Over het algemeen zijn de maanden juni en september de beste maanden om naar Turkije te reizen. De meeste hitte kan je in de maanden juli en augustus verwachten.

Geld

Fooi geven

Ondanks dat Turkije nog niet is aangesloten bij Europese Unie is het in bepaalde populaire badplaatsen mogelijk om met euro’s te betalen. Als officiële munteenheid geldt de Turkse Lira. In de grotere winkels en restaurants worden creditcards gewoon geaccepteerd, idem dito voor de Nederlandse pinpas.

Fooien

Het is zeer gebruikelijk om in Turkije fooien te geven. Niet alleen aan obers maar vaak natuurlijk ook aan taxi chauffeurs, reisgidsen, kamermeisjes of aan een plaatselijke kleine winkel voor goede hulp. Het klinkt misschien een beetje gek maar zorg dat je fooi niet te laag is. Lage fooien worden namelijk vaak als beledigend opgevat. Je kunt zelfs nog beter geen fooi geven dan een hele lage fooi. Geef bijvoorbeeld je kamermeisje een flinke fooi van circa 10 euro en je zult zien dat je verblijf nog aangenamer wordt. De handdoeken zullen mooi worden uitgevouwen in verschillende figuren en worden versierd met bloemetjes etc.

Tijdsverschil

In Turkije is het 1 uur laten dan in Nederland. De zomertijd kent men ook in Turkije dus he tijdverschil is altijd 1 uur zowel in de winter,- als in de zomermaanden.

Gezondheid

Het eten in Turkije is toch anders dan wat wij gewend zijn in Nederland. Rauwe groenten en fruit zorgen regelmatig voor buikloop. De groente wordt namelijk vaak gewoon gewassen met kraanwater. Drink je drankje ook altijd zonder ijsblokjes. Deze worden in de meeste gevallen ook van gewoon kraanwater gemaakt. Oorontsteking onder kinderen komt in Turkije helaas vaak voor. Dit komt doordat in het water van de zwembaden vaak veel bacteriën voorkomen. Het dragen van oordopjes kan dit voorkomen of om gewoon lekker in de zee te zwemmen in plaats van in een zwembad. Neem vanuit huis het nodige aan pillen mee want deze zijn in Turkije niet goed verkrijgbaar. Wanneer je naar Turkije reist is het aan te raden je in te laten enten met DTP-vaccinatie en Hepatitus-A vaccinatie. Overigens is dit vooralsnog niet verplicht.

Water drinkenDrinken van water in Turkije

In Turkije drink je altijd alleen water uit de flessen uit de supermarkt. Het kraan water kan soms schoon zijn maar dat is eerder uitzondering dan regel. Het water in Turkije wordt met chloor gereinigd dus vandaar dat het niet goed te drinken is.

Wereldstekker

Sommige denken dat er een andere stekker nodig is in Turkije, maar in 90% van de gevallen is dit niet zo, je kan Nederlandse stekkers gewoon in pluggen en er is dus geen wereldstekker nodig.

Opletten

  • Mobiel bellen en het gebruik van mobiel internet is vaak duurder dan in Europa.
  • Namaakartikelen kun je onbeperkt aanschaffen. Het enige probleem is echter dat in de Europese Unie het verboden is deze producten in te voeren. Een beperkte hoeveelheid wordt echter wel door de Nederlandse douane gedoogt mits het voor eigen gebruik is. Mocht je er door de douane worden uitgekozen en je hebt teveel namaakartikelen in je koffer, dan ben je je spullen kwijt en kun je een boete krijgen.
  • Het fotograferen van militaire objecten en soldaten is verboden.
  • Nudisme is in Turkije verboden.
  • De zonkracht is voornamelijk in zomermaanden beduidend sterker dan dat wij gewend zijn. Goed smeren dus!